Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

Jobbágyrendszerből szabadulás

2012.02.15. 10:00 AStratéga

http://hvg.hu/itthon/20120202_demjan_jobbagyrendszer

A fenti cikkben az az érdekes, hogy eddig ezt még nem nagyon láttam így leírva. De be kell valljam, egyetértek vele. Valahol vállalkozói szinten ott vagyunk, mint amikor az 1850-es években a jobbágyfelszabadítás megtörtént: a jobbágyok a földdel nem tudtak mit kezdeni, a földesurak meg a pénzt szórták szét (emlékezzünk Mikszáth regényeire).

Szóval most ott vagyunk, hogy 40 év alatt szétverték még a vállalkozásnak a gondolatát is az emberekben. Valamint rászoktatták őket, hogy mindig van munka, mindig lesz pénz (még ha nem is sok). Így amikor eljött a Kánaán (a rendszerváltás), amikor quasi gyorsan lehetett, pontosabban könnyen lehetett "vállalkozni". Egyszerű volt minden, volt igény, aztán persze volt pénz is, szóval a piac nagyon barátságos volt. (Az igényről csak annyit, hogy én még emlékszem, hogy banánért álltunk sorba, aztán arra is, hogy milyen nagy szám volt a '90-es években, hogy már szeptemberben lehetett banánt kapni, és nem kellett érte verekedni, és még hosszan sorolhatnám).

Akinek egy kicsi pénze volt, biztosan belefogott valamibe. Csak egy dolog hibádzott: ha van fellendülés, van válság is. Ezt nem szabad elfelejtetni. De a vállalkozók- persze tisztelet a kivételnek- abban élt, hogy ennek nem lesz vége, egyre nagyobbakat álmodtak (nagy étterem komplexumot a kisvárosba- mert ez volt a gyermekkori álma stb.). Egyetlen egy pont volt, egy picike pont, amit nem vettek figyelembe a tervezésnél: mivel jár egy válság? Hogyan lehet erre felkészülni?. Aztán jöttek a 2000-es évek. Először az eleje, amikor volt egy kisebb piaci visszaesés, de azt a rengeteg hitelkihelyezéssel megoldották, de az igazi érvágás a 2008-as év volt, és azóta majdnem minden év. Erre is fel lehetett volna készülni, ha vannak olyan apáink, nagyapáink, akik mondjuk megélték volna az USA-ban az olajválságot és annak piaci szerepét, vagy egyéb nagyobb válságokat, és azokról tudtak volna most beszélni. De nem voltunk ilyen szerencsések. Most nekünk kell megtanulnunk saját bőrünkön, hogyan gazdálkodjunk a talentumainkkal, hogy majd a gyermekeknek tudjunk tanácsot adni.

Mert ne feledjük: ha van fellendülés, lesz válság, és ha van válság, lesz fellendülés is.

(képhez annyit, hogy most cicás hetem van, és mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy kapcsolatot találjon a kép és a szöveg között)

 

Szólj hozzá!

Címkék: jövő válság problémák recept nehézségek múlt cégvezetés szabadulás megfontoltság

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr564103978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása