Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

A vezetői döntések hibái

2014.03.17. 11:10 Viki - Lehetőség Menedzser

is-it-worth-it-final.jpgA vezető, amikor döntéshozatal előtt áll, számos "dolog" tudja eltéríteni a döntését, ezeket nevezzük a döntéshozatal csapdáinak. Most olyan tipikus hibákat fogok felsorolni, amelyekkel eddigi munkám során találkoztam, azaz a lista nem lesz végleges.

1. Kevés információ ellenére döntés és vagy a kulcsszereplőkkel való konzultáció elmulasztása.
Ezt direkt egy pontba szedtem, mert a tapasztalatom szerint ez a két elem a vezetőknél összefügg. Sokszor takaróznak azzal, hogy nincs idejük utánajárni a dolgoknak, nomeg van annyi tapasztalat mögöttük, hogy nincs szükség egy-egy szituáció elemzésére, hiszen a megoldás a fejükben van. Sőt, a vezetők általában annyira okosak, képzettek és természetesen mindenhez értenek, hogy arra sincsen szükség, hogy bárkivel konzultáljanak. Nem kell ide könyvelő, ügyvéd, sem egy terület elismert szakértője. A vezető hatalmából egyértelműen következik, hogy meg tudja hozni a döntést!?

2. Minden döntés élet-halál kérdése.
Ugye ez ismerős? Ugyanannyira fontos az, hogy 2 vagy 3 rétegű WC-papírt szerzünk-e be, mint amilyen fontos egy 500.000 nettó értékű szerződés korrekciója?

3. A vezető arra keres bizonyítékot, ami a neki leginkább tetsző döntést igazolja, minden mást figyelmen kívül hagy.
Ez is tipikus-sajnos. Az önigazolás egy olyan hiba, ami szemellenzőt helyez a vezető fejére, és így sajnos sokkal nagyobb esély van a rossz döntés meghozatalára.

4. Most jöjjön a kedvencem: az ígéretek, és az az elv, hogy mindenáron, még akkor is, ha azzal rosszat teszek, végigvinni azokat.
Még akkor is, ha erre nincsen a vezetőnek kompetenciája, hallom, hogy ígéret hegyekkel kápráztatják el egyrészt a munkatársakat, másrészt ügyfeleket is. Hurrá! Csak így tovább!

Viccet félretéve. Én itt most a "legnagyobb" általam látott hibákat szedtem össze, természetesen a szakirodalom szerint ez a lista sokkal hosszabb, és számos elemre konkrét kísérletek is születtek, amelyek számszerűsítve tudják felmérni az egy-egy hibával járó veszteséget. Azt is fontos megjegyezni, hogy nagy különbség van abból a szempontból, hogy kezdő vezetőről beszélünk, vagy a már "vén rókák" hibáit vesszük górcső alá. Nyilván aki a tanulási/tapasztalási szakasz elején van tipikusan más hibákat követ el.

A kezdek kezdetén én például a döntés halogatásával igyekeztem időt nyerni magamnak. Sajnos ennek meg is lett több esetben a következménye.

Ti vezetőként milyen hibákba szoktatok beleesni?

Szólj hozzá!

Címkék: döntés eszköz tudatosság cégvezető vezető szemlélet

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr275865837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása