Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

Egyéni stratégia

2011.11.07. 16:39 AStratéga

Az utóbbi napokban a hírek hallatán az embernek az az érzése, hogy apokaliptikus időkben él. Mindenki az államcsődről beszél, hol görögről, hol olaszról, spanyolról vagy esetleg portugálról, és aki igazán nagyot akar durrantani, az a magyar államcsődről beszél. Csőd-csőd-csőd mindenhol. Vigyázzunk, mert jön az államcsőd!

Kicsit olyan ez, mint a zsákos ember volt a gyermekkorunkban. Mindenki félt tőle, de senki sem látta soha, és még elképzelni is nehéz (legalábbis nekem, mert nehezen tudtam felfogni, hogy miért kellene félnem egy embertől, akinek zsákja van).

Szóval szerettem volna mostanában a vízió lebontásáról beszélni, de az utóbbi pár napban több ismerősömmel beszélgetve arra jutottam, hogy az egyéni stratégiáról írok egy kicsit.

Itt van egy átlagember barátnőm, hívjuk Ildinek, akinek van egy kis megtakarított pénze. Most ebben a pillanatban nem mondanám, hogy nyomorog, jól él a magyar viszonylathoz képest. Biztonságban is érzi magát, van megtakarítása, elég ügyesen gazdálkodik a pénzecskéjéből, meg hát egyedül él (egyelőre), így nagyon ételre, italra stb nem költ.

Aztán itt van egy másik barátnőm, átlegember 2, hívjuk Klárinak, de itt már van család, kicsi baba, férj dolgozik, van egy kis megtakarítás, de hát anya nem dolgozik, a GYED sem túl sok, valamiből ki kell pótolni.

Mindketten meg vannak ijedve, mert a múltkor valaki, egy közgazdász, azt mondta a tévében, hogy államcsőd lesz. Mit tegyenek? Ildi azt gondolja, kis pénze biztonságban van, mert az állam által garantált kötvényben tartja. Majd felhívom a figyelmét, hogy államcsőd=állam fizetésképtelen, vagyis a kötvényedre tuti nem fizet. Klári egyébként is jobban aggódik, ő már venné ki a pénzét a bankból és varrná a párnacihába... Mert hát azt mondták, hogy itt az államcsőd. A kérdés: mennyit ér majd a pénz a párnacihában?

A két szereplőben talán két közös momentum van: van kis megtakarított pénzük, és nem igazán értik, hogy mi is egy államcsőd. Ami miatt ezt az egészet leírtam, az valójában az, hogy mindkettőjüknek el kell egyetlen egy tényt fogadni: amennyiben államcsőd lesz, mindenképpen veszteségek fognak minket érni. Azért az államcsődöt sem egyszerű elérni (lásd görögök, akik lassan 2 éve megtesznek mindent, de még nem sikerült nekik sem, az argentínoknak annak idején legalább 40 év kellett hozzá és egy Perón), bár mi is keményen próbálkozunk :-).

Államcsőd ide vagy oda, fontosnak tartom, hogy ne csak céges stratégiával rendelkezzünk, hanem a magánéletünkre vonatkozóan is legyen egy. Különösen ezekben az időkben. Véleményem szerint érdemes tartalékolni, tanulni és képesnek lenni arra, hogy tudjuk, hogy mikor mit kell tenni. Nem szabad a pénzünket egyből kivenni a bankból, hiszen ezzel adott esetben nagyobb kárt okozunk a nemzetgazdaságra nézve, mint gondolnánk. Persze,mondhatja Ildi, hogy mi az a pár millió forint, de csak gondoljunk bele, hogy még 10 ezren így gondolkodnak... Mindenkinek magának kell felállítani egy tervet arra nézve, hogy mit fog tenni, ha beüt a krach, vagy mit tehet, hogy elkerülje vagy átvészelje a nehézségeket. Ehhez szükséges értenünk mi is folyik körülöttünk a világban, egyszerű társadalmi és gazdasági folyamatokat ismerni és felismerni.

Ez szerintem mindenkinek a saját felelőssége. Azt is meg kell említeni, hogy mindannyian részt veszünk a társadalomban és a gazdaságban is, így bármilyen kicsinek tűnik is egy ember, mégis a döntéseivel befolyásolhatja mindkettőt. Így érdemes lenne már megtanulni felelősen dönteni, és szem előtt tartani a döntéseink következményeit is.

Tanuljunk Bear Gryllstől! Nem feltétlenül azt, hogy hogyan süssünk meg egy madárpókot vacsorára, hanem inkább azt, hogy minden a lélekjelenléten múlik. Minden egyes túlélő részben elmondja, hogy nem a hideg/meleg/sós föld/éhség/szomjúság stb a legnehezebb, hanem a lelki erő, ami segít túlélni. Nem feladni, hanem tovább csinálni. Hinni, reménykedni.

Kicsit borúsra sikerült ma ez, de majd jön Lehetőség Menedzserünk, és ír valami lélekvidítót.

Addig is mindenkinek államcsőd-mentes és átgondolt döntésekben gazdag hetet kívánok!

1 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr213361341

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehetőség Menedzsment 2011.11.28. 10:01:34

Nem tudod, hogyan? Egyéni stratégia felállításában, egyéni pénzgazdálkodással kapcsolatban segít a Mi folyik a világban? képzés a Porter & Hunt Kft. jóvoltából. részletek: lehetoseg-menedzsment.hu/index.php/mifolyik
süti beállítások módosítása