Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

Önmotiváció a vezető egyik eszköze

2013.05.10. 11:21 Viki - Lehetőség Menedzser

atan1570l.jpg.pngHullámhegyek, hullámvölgyek jellemzik a vállalkozásunk működését, döntéseink eredményét, vagy éppen kedvünket napról napra. Ahhoz, hogy vezetőként kitartsunk, lássuk magunk előtt a célt, szükség van arra, hogy önmagunkat akkor is képesek legyünk motiválni, amikor éppen egy hullámvölgy legalján már nem látjuk a fényt, hogy merre tovább.

Motivációnk elvesztésének okai között lehetnek a következő tényezők, így ezeket felismerve magad is találhatsz módszert arra, hogy hogyan hozd ki magadat a gödörből:

1. Az önbizalom hiánya –A tapasztalatom az, hogy ez az, amihez a legtöbb idő kell, hogy átállítsd, azonban a legnagyobb hatást ezzel tudod hosszú távon elérni. Önbizalomhoz nem árt némi önismeret, így amíg ez nincsen meg, illetve félre húz, ez a kérdés nehezen kezelhető.

2. Az összpontosítás hiánya – Elveszünk a feladatokban, határidőkben, döntésekben, nehézségekben. Túl sok az adhoc feladat, a megoldásra váró probléma, így gyorsan, sok mindent akarunk, ami ahhoz vezethet, hogy nem szánunk elég időt 1-1 teendőre, kapkodunk, elvész az összpontosítás, így csúszik minden, ami mókuskerékhez vezet. Egy kis tervezéssel (munka és időtervvel) ezt meg tudjuk szüntetni.

3. Az irányzék hiánya – Cél nélkül cselekedni mindig frusztráló. Nincs irány, csak a holnapi nap elvárása, rövid lejáratú határidők, szétmorzsolódás. Nézz előre, tervezz, álmodozz, és akarj! Ezekkel már megtetted az 1. lépést.

Hogyan tudjuk magunkat vezetőként motiválni? Következzenek további tippek:

1. Keltsd fel a saját érdeklődésedet a feladat, munka, határidő, stb iránt! Erre legjobb példa a vezetéssel járó adminisztráció. Ki szereti ezt? Kit motivál ez? Talán a vezetők 10%-át. Nézd úgy, hogy ha megcsinálom az előző negyedév értékelését, látni fogom, mennyire működtem jól! Ne azért csináld, mert kell, hanem azért, mert az eredménye segít a későbbiekben. A szemléletet átállítani nehéz, de működik (szintén tapasztalatból mondom).

2. Beszélj olyanokkal, akik szeretik az adott témát, ők majd lelkesítenek! Ha jó beszélgetőpartnereket fogsz ki, nincs határ, annyi muníciót gyűjthetsz 1-1 beszélgetésből, hogy megéri az időt ráfordítani (heti 1-1 ilyen beszélgetés és a demotivációs mélypont biztosan elkerül).

3. Apró jutalmakkal buzdítsd magadat! (Igen, a vezető is ember, és így néha nekünk is külső motiváció kell. Ha megcsinálom ezt, vagy azt, az ebéd mellé egy desszerttel is meglepem magamat – már amennyire meglepetés az ilyen)

4. Kérj megerősítéseket, visszajelzéseket! Nem mindig az igaz, amit te látsz, és lehet, hogy más szemüvegét viselve újra célba találsz!

(Kép forrása: http://www.cartoonstock.com/directory/s/self_motivated.asp)

Ha te megvagy, jöhetnek a kollégák :)

Szólj hozzá!

Címkék: motiváció fejlődés visszajelzés eszköz tudatosság vezető célkitűzés

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr875292689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása