Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

Gazdálkodj okosan!

2011.11.15. 14:01 Viki - Lehetőség Menedzser

A napokban többször eszembe jutott gyerekkorom egyik kedvenc játéka a Gazdálkodj okosan!. Persze nem a zöld dobozos, hanem a kék, amiben a biciklialkatrészek felsorolásáért járt ellenjuttatás. Ha megkérdeznétek, hogy miért nem a Master Labyrinth játék jutott eszembe, akkor magam is elgondolkoznék a válaszon, mivel most ezt is elég életszerűnek gondolom. Honnan is jutottak ezek a dolgok eszembe? Természetesen onnan, hogy most az ember egy labirintusban érzi magát, és hiába gazdálkodik okosan, nem lehet tudni, hogy a következő pályaelem mit rejt. De miért is hozom ezt fel?

Mint minden játékhoz, így az élethez is elengedhetetlen valamilyen stratégia, mint azt már többször felhoztuk valamilyen formában, sőt, a stratégia nagyon különböző is lehet, erről már szintén volt szó. Abba is belevágtunk már gondolati szinten, hogy az egyes pályaelemek, vagy nevezzük történéseknek, meghatározzák azt, hogy hogyan vélekedünk jelenlegi, vagy későbbi élethelyzetünkről. Másik hasonlóság, ami miatt ez eszembe jutott, hogy sokszor érezzük úgy, hogy a történések a szerencsén múlnak, mint a fenti játékokban, és nem veszünk róla tudomást, hogy számos esemény kiszámítható. Kiszámíthatóak a bevételeink, kiadásaink, az eszközeink élettartama, számos tevékenységhez kapcsolódó időbeli tényező, és a vele járható költségek. Mégis, van listája bárkinek is arról, hogy kb. mikor vette a mosógépet, az várhatóan mikor fog elromlani, ehhez milyen összegeket mikortól kell félrerakni? Vagy vegyünk egy kisebb példát, mondjuk fa vágódeszkát a konyhába, a fentiekkel bárki is eljátszik-e gondolati szinten? NEM. És éppen ez az, ami kedvez a hiteleknek, hiszen az életben mindent váratlan eseményként kezelünk, így bármi van, a hétköznapi ember fejében az első gondolat, hogy majd hitelből, kölcsönből megoldja. Annak ellenére is, hogy havi pár ezer forintos megtakarítással nem lenne gond egy elromló mosógép cseréje, karácsonyi ajándék személyi kölcsön, vagy áruhitel nélkül.

Így ünnepek előtt, és persze már ezt kell mondanom, mivel Mindenszentek óta áll a karácsonyi dekoráció az üzletekben, kifejezetten rossz azt hallanom, hogy ki-ki milyen eszközt választ egy olyan váratlan esemény megoldására, mint amilyen például a karácsony. És csak kapkodom a fejem…

Mindenkit bíztatok arra, hogy próbálja meg tudatosítani a bevételek mellett a kiadásait is, és megteremteni annak a lehetőségét, hogy a karácsony a kígyózó sorok, illteve a szeretet ünnepe, és ne a hiteldömping ideje legyen.

Szólj hozzá!

Címkék: lista hitel kölcsön kiadás bevétel tudatosság megtakarítás gazdálkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr283384745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása