Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

Áprilisi bolondságok-áprilisi tanulságok

2012.05.03. 15:48 Viki - Lehetőség Menedzser

A hosszú hétvége alkalmat adott arra, hogy egy kicsit utolérjem magamat a hónap tanulságai tekintetében, így most ezeket szeretném is veletek megosztani.

Anno a blogot az alábbi témák feldolgozására hoztuk létre:

  1. Beszélhetünk-e válság helyett lehetőségről?
  2. Milyen a 21. század hatékony vezetője a kis-és középvállalkozásokban?
  3. Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat?
  4. Melyek a kkv szektor különlegességei?
  5. Van-e élet a cégeknek a válságban?

Ha lelkes olvasónk vagy, akkor tudhatod, hogy minden témát érintettük, valamelyiket többször is, így elérkezettnek érzem, hogy megnézzem, az egyes témák hogyan realizálódtak nálunk április hónapban.

Április egy kis bolondsággal indult, sok vidámságot, és rengeteg új tapasztalatot hozott hónap végére.

Egyrészt folytatólagosan sikerült az A XXI. század vezetőjének fogalomgyűjteménye című bejegyzéseket közhírré tenni, ami első olvasásra sokatok fejében kérdéseket hozhatott, hogy ez tényleg működhet? A kérdésetekre a válasz: IGEN. Április hónapban magunk is többször tudatosan ide nyúltunk vissza, hiszen vannak olyan szituációk, amikor szükség van arra, hogy saját magunkat erősítsük, értékeljük. Nálunk ez áprilisban esett meg. És ennek nem csak az az oka, hogy a 2. negyedév elindult, így értelemszerűen értékeltük az 1. negyedévet, és átbeszéltük a következőt, hanem vizsgáltuk magunkat is, mint egyéneket, akik valaminek részei, és megnéztük, hogy mi hova vezetett. A fenti fogalomgyűjtemény egy jelentős eszköz a vezető kezében (utalok ezzel a 2-3. pontra).

De tényleg vannak-e lehetőségek a piacon 2012-ben?

Igen, rengeteg akad (utalok ezzel a 1. és 5. pontra). Több rendezvényen vettünk részt a hónapban és a tapasztalatunk az, hogy lehetőség van, fejlődni mindig lehet és érdemes, hiszen ez visz jelenleg előre. Persze a magunk piacával is szembesültünk, és megerősített bennünket a rengeteg rendezvény, megbeszélés, tárgyalás, hogy a tudásunk, szemléletünk és értékeink minket a XXI. század vezetőjének segítőjévé tesznek, azaz mi magunk is eszközei vagyunk a cél elérésének (utalok ezzel a 3. pontra).

És milyen sajátosságokkal találkoztunk?

Elsősorban olyanokkal, amelyekre már igyekeztünk is válaszokat adni. A leendő kkv szektor résztvevői kevésbé tudnak üzleti tervet írni, mert kihagynak olyan látszólag nem fontos tételeket, amelyek akár személyiségükből fakadóan, akár idő hiányában kevésbé fontosak, így sokszor elcsúsznak az 1. lépésben. De ha sikerül is önerőből, vagy szakértői segítséggel, akkor is a tőkebevonásnál, befektetői tárgyalások alkalmával konfliktus következik abból, hogy a vállalkozó célja, képességei, kommunikációja és saját magáról alkotott képe folyamatos ellentmondást hordoz. 2012-ben a kkv vezetője kevésbé van tisztában magával, a piacon a helyével, és ezért olyan szituációkba megy bele, ami csak pénzt és energiát visz el, és erre nem készül fel, mert csak a mában, vagy csak a távoli jövőben él, ahelyett, hogy jelenben, közel jövőben és távoli jövőben egyszerre gondolkodna. Sőt az objektivitásra is kevés időt fordít, így bele-bele kap olyan dolgokba, amelyeket ha először átgondolna egy ceruza és papírlap felett, akkor kevesebb pénz csúszna ki a zsebéből.

Ez persze csak a mi benyomásunk, azonban jól látható, hogy van hova fejlődni. Tudatosság, objektivitás, meglátása a helyzeteknek és az információk folyamatos feldolgozása és kezelése szintén a XXI. század vezetőjének eszközei, amelyek tanulhatóak, így nincs ok az elkeseredésre.

Szólj hozzá!

Címkék: fejlődés tanulság tervezés lehetőség tudatosság vezető szemlélet

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr524486549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása