Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

Hogyan?

2012.01.17. 08:02 Viki - Lehetőség Menedzser

Saját gondolatmenetemet megszakítva most egy olyan témával kapcsolatban szeretnék bennetek elindítani valamit, ami szerintem már többször végigfutott a fejetekben, de más problémáitok is voltak, vannak, így hamar el is halt a vele való foglalkozás. Ez az önmagatok, és munkavállalótok motiválásának kérdése. De hogyan?

A mai viszontagságos, bizonytalan környezetben, ahol senki sem találja helyét, hol kezdjek neki? Először nekem kell, hogy jó legyen, és csak aztán az alkalmazottjaimnak! Minek motiválni, erre van a fizetés! Ismerősek az előbbi kérdések, kijelentések?

Vegyünk egy példát! Van egy cég, ami éppen anyagi nehézségekkel küzd, mert megrendeléseinek száma oly mértékben esett vissza, hogy a napi működése is kérdésessé vált. Ez nem különleges eset. Mégis, a munkavállalók, és a vezető is minden nap nagy munkakedvvel, és lelkesedéssel megy be dolgozni. Tudják, hogy egy hajóban eveznek, így beletesznek 150%-ot, remélve a piac eszmélését. Nincs az irodában friss kávé, mert meg kellett húzni a nadrágszíjat?! Senkinek eszébe sem jut panaszkodni. A vízadagoló helyett csapvíz van! Kit érdekel, nem ez határozza meg az ott dolgozók munkára való hajlandóságát. Késik a fizetés? Oda se neki, biztos megkapjuk, egy kis türelem kell hozzá – vélik a munkatársak. Vajon miért így állnak a dolgokhoz? Miért nem tört ki eddig parasztlázadás?

A válasz egyszerű: a vezető olyan motivációs eszközökkel él mind a saját, mind a dolgozói körében, ami a belső motivációt erősíti, így segít mindenkit átlendíteni az aktuális nehézségeken. Persze konkrét recept itt sincs. Sok függ a vezetőtől, még több a munkatársaktól, és a helyzettől, viszont, ha jól választjuk meg a motivációs eszközöket, akkor biztosan könnyebben haladunk együtt a cél felé, kevesebb kitérővel, megállóval, mert kevesebb apró konfliktussal, bajjal kell szembe néznünk.

Még egy dolog: ez nem megy egyik napról a másikra. Mindkét félnek bizonyítania kell hozzá, és ki kell tartania mellette, egyébként megette a fene. Ez sem egyszerű, ezért mindenkinek engednie kell egy kicsit, miközben még többet teljesít.

Hogyan motiváljak? Ezt a kérdést érdemes mindenkinek fel kellene tennie magában. Én azt mondanám első körben, hogy felesleges mindenféle HR könyvekhez fordulnod. A legfontosabb, hogy ismerd jól magadat, ezzel megtetted az első lépést. Ha már te magadat tudod motiválni, akkor nézz körbe a veled dolgozók között, mennyire ismered őket? Ha jól, akkor itt is találsz gyorsan olyan eszközöket, amivel neki lehet vágni ennek a feladatnak is.

A cél az, hogy hosszú távon tudj a megfelelő emberekkel együtt dolgozni. Attól még, hogy felvetted őket, nem kell róluk levenned a kezedet, különben nem maradnak, és sok értékes tudás vész el, ami kicsi munkával igazi kinccsé lenne formálható.

Szólj hozzá!

Címkék: motiváció tudás lelkesedés eszközök munkatársak vezető

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr833569363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása