Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

Azok a szemét hitelek!!!!

2011.11.17. 13:59 AStratéga

Manapság talán a legtöbbet tárgyalt dolog a hitelek. Különböző szempontból beszélnek róla:

- végtörlesztési lehetőségek

- ezek vittek minket a válságba

- a hitel rossz, a betét jó

Azzal teljesen egyet tudok érteni, hogy a felelőtlenül kiadott hitelek bajt tudnak okozni. És abban is, hogy a sok hitel sok nehézséget hoz. De én ma a hitelek mellett szeretnék kiállni.

Nagyon fontosnak tartom, hogy egy nagyon egyszerű és logikusnak tűnő dologgal ismerkedjünk meg: az egyensúllyal vagy másképpen arany középúttal. Mint ahogyan az étkezésben is önmagában semmi sem rossz vagy káros (hiszen zsírra és cukorra is szüksége van a szervezetnek), így itt is elmondhatjuk, hogy bizonyos esetekben a hitel sem önmagában rossz. Mindent az tesz rosszá, ha nem a megfelelő mértékben és módon használják (például balta, amivel fel tudjuk hasogatni a fát, hogy befűtsünk hideg időben, de persze másra is lehet használni....)

Gondoljunk csak bele abba, hogy amennyiben egy cég hitelből fejleszt, több dolgozót tud foglalkoztatni, mert több megrendelést tud teljesíteni, így többen fognak fizetésből vásárolni, így -kicsit lerövidítve- a gazdaság is fellendül. Ha mindezt a magánszemélyekre fordítom, lehet itt szó egy porszívóról vagy egy autóról, esetleg is házról, nem feltétlenül a ilyen módon lendíti a gazdaságot, de mindenesetre hasznos, hiszen fogyasztás történik.

Valójában nem a hitellel magával van a baj, hanem abból, ha az ember nem tud mértéket tartani. Az, hogy nyaralni is hitelből mentek egyesek, vagy hogy olyan eszközökre költöttek, amik igazán nem volt szükségük, inkább csak státusz szimbólumok voltak, tette az egészet veszélyessé. A hitel felvétele esetén nagyon józannak kell lenni. Többször is körbe kell járni, hogy mennyire van az embernek arra az adott dologra szüksége. Nem attól lesz az ember gazdag, hogy BMW-je van és Barbadosra járni nyaralni (hitelből), hanem attól, ha olyan készségeket sajátít el és olyan tudással rendelkezik, ami őt anyagilag is gazdaggá tudja tenni.

És most álljon itt egy idézet a Példabeszédek könyvéből (persze az én kis szösszenetem még véletlenül sem volt példabeszéd, csak egy kis magánvélemény...):

Boldog ember az, aki megnyerte a bölcsességet, és az ember, aki értelmet szerez. Mert jobb ennek a megszerzése az ezüstnek megszerzésénél, és a kiásott aranynál ennek a jövedelme. (Példabeszédek 3: 13-14)

Mindenkinek ajánlom megfontolásra :-)

1 komment

Címkék: hitel készségek megfontoltság

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr23389797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fodor István (törölt) 2012.10.09. 01:56:56

A hitel kérdés fontosságát a gazdaságban Széchenyi István Hitel című írása óta ismerhetjük. Ám a mai világ egy kissé megváltozott a 19. századihoz képest. Akkor még a gazdaság működéséhez kellett a hitel, most meg a hitelek és a pénzügyi rendszer működéséhez kell a gazdaság. A filozófiát itt abba is hagynám és gyakorlatiasabb megközelítésből egészíteném ki AStratéga írását.
A hiteleket sokféle képen lehet csoportosítani. Például ügyfélkör szerint: vállalati vagy magán; lejárat szerint: rövid éven belüli, közép1-5év, hosszú 5 év től; devizanem szerint…stb.
Én mégis két egyszerű kategóriába osztom. Az egyik csoport a fogyasztási- a másik beruházási célú hitelek. A fogyasztási hitelek, fogyasztási igény előrehozását jelenti, amelyre jelenleg nincs anyagi lehetőségem. Már a szép magyar nyelv is árulkodik, a fogy szótővel, hogy valamiből kevesebb lesz. Ami nem azt jelenti, hogy rossz vagy probléma, de azt mindenféleképpen, hogy érdemes gondolkodni a beszerzésének időpontján. Ez esetben lehet, hogy nem hitelre, hanem megtakarításra van szükség. A második kategória a beruházási hitelek, amelyek szükségességét nem lehet kétségbe vonni, de a kockázatait ismerni kell és számolni kell vele.
A hitelek legfontosabb jelzőszáma a THM-je (kamat és az egyéb költségek). A teljes hiteldíj mutató egy beruházási hitelnél olcsóbb, mint egy fogyasztási jellegű hitelé. Ezért is érdemes előre tervezni és megtakarítani.
Végül: A keresztény egyház tiltotta a pénz kamatra történő kiadását. Ennek ellenére 1387-ben a genfi püspök engedélyezte a kamat felszámítást. Onnantól kezdődött a Svájci bankrendszer története.
süti beállítások módosítása