Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

Mi a legértékesebb az életünkben?

2011.11.22. 14:42 AStratéga

Először is azzal kezdeném, hogy tegnap jelent meg a Take That új DVD-je. Ezt onnan tudom, hogy az egyik kollégám naptárjában a tegnapi napra ez volt az első bejegyzés.

Na, nem gondolom, hogy ez a legértékesebb a világon, de azért érdekes információ. És itt is vagyunk az egyik lényegnél: az információnál. Hiszen a világban, amiért igazán sokat tudnak adni, az az információ. Gondoljunk csak a kémfilmekre, pl. James Bond, vagy A tégla, A cég és a többi. Az információ hatalom. És ezzel egyet is érthetünk, de egy üres hely ebben a bejegyzésben is információ. Információ arról, hogy nem ütöttem le egy karaktert sem. Mondjuk ebben az esetben sok tartalommal nem bír, vagy hát sokért nem tudnám ezt az információt eladni, de mégis információ. A fenti DVD megjelenés is információ, nekem az, hogy az elkövetkezendő napokban majd különböző Take That számokat fogunk hallgatni vagy Robbie Williams koncertfelvételeket, a kollégának pedig az, hogy én tuti ki fogom használni ezt egy kis froclizásra.

Fordítjuk komolyra a szót: INFORMÁCIÓ. Ez az egyik legértékesebb dolog. Mindehhez kapcsolódik egy nagyon fontos készség: a szűrés és válogatás. Hiszen ha van egy információ-halmazunk ki kell tudni belőle szűrni a számunkra abban a szituációban valamilyen adatot szolgáltat nekünk. Ezen kívül nem árt, ha tudjuk használni, szintetizálni, következtetéseket levonni, vagyis egy szóval használni az információt. Még egyszer egy nagyon fontos dologra is felhívnám a figyelmet: a zéró vagyis a semmi is információ.

Hogyan szerezhetjük meg ezt a készséget? Szerintem egyrészt azzal, hogy tanulunk folyamatosan, megtanulunk összehasonlítani adatokat, megtanulunk különböző mintákat, amiket fel lehet ismerni más területeken is. Másrészt azzal, hogy gondolkodunk, elmélkedünk, még akkor is, ha jó messzire visznek a gondolatok. Mozgatjuk a szürkeállományt.

Így az információ és a tudás együtt egy olyan értéket fog képviselni, amit nem befolyásol a gazdaság, az árfolyam, a törvényi változások és más világban zajló események. Ez nálunk lesz, ha elvesztünk mindent akkor is.

Ehhez kapcsolódóan még egy gondolat: valamelyik nap az ATV-n láttam egy interjút Anette Lantossal, Tom Lantos feleségével, aki mesélt a nagybátyjáról. A nagybácsi túlélte a II. világháborút, és 1948-ban kényszerült elhagyni Magyarországot, Ausztráliába ment, ahol a semmiből lett nagyon gazdag ember. Ezt a nemzedéket- ahogyan Mrs. Lantos is említette- az Egyesült Államokban G.I. nemzedéknek hívják. Ők azok, akik túléltek 2 világháborút és képesek voltak a semmiből is megteremteni a gazdagságukat. Ez a képesség- vagy inkább nevezném ezt lelki erőnek, vagy hozzáállásnak- is nagyon nagy érték. Mondanám azt, hogy a tudás, az információ és a túlélésre való hajlam együtt a legértékesebb a világon, hiszen így semmi nem fog rajtunk.

(Köszönöm a gondolatébresztést az életem társának, aki vasárnap reggelinél két falat szalonnás tojás között semmi előzmény nélkül közölte, hogy szerinte a tudás a legnagyobb érték. Ez indította el bennem ezt a gondolatmenetet :-))

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr453403533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása