Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

A XXI. század vezetője – 2. rész

2012.02.08. 15:52 Viki - Lehetőség Menedzser

Másik nélkülözhetetlen képesség a proaktivitás. Éppen ezért helyeztük kolléganőmmel eddig olyan nagy hangsúlyt a stratégiára, mivel ez is szükséges ahhoz, hogy az ember képes legyen proaktívan cselekedni. Fel kell még ismerni a lehetőségeket, és a veszélyeket is, és folyamatosan előre kell nézni, nem pedig várni, ej’ ráérünk arra még. Ide példaként minden előző stratégiával összefüggő bejegyzésünket ajánlom.

Végül a változásmenedzselési képesség fontosságára hívom fel a figyelmedet, hiszen akár napról napra is megváltoznak olyan dolgok, amelyek kihatással vannak rád, és a szervezetedre, így nem bújhatsz el előlük, nem várhatsz rájuk, és nem kerülheted el őket. Ahhoz, hogy a változásokat jól tudd kezelni, szükséges egy olyan szervezet építése, amely képes arra a rugalmasságra, ami a változással jár.

Sőt, a szervezet lehet akár a legnagyobb segítséged is, hiszen kreatív, ötletekkel teli, hozzáértő emberek (is) dolgoznak neked, veled, használd őket. És ami nagyon fontos: felépítetted a szervezetedet, használod a veled együttdolgozók ötleteit, és ugyan adtál nekik felelősséget is, de a végső döntés a te kezedben van. És dönteni márpedig kell. Azt halogatni, vagy nem dönteni badarság. Minden olyan gyorsan változik, lehet, hogy egy rosszul meghozott döntés eredménye pozitív végeredményt hoz. Ismerd fel, lépd meg, és támogasd a változást, hiszen ez visz előre. Az innováció nem csak egy szépen csengő szó a falra kifüggesztve: higgy benne, cselekedj, és arasd le a gyümölcsét.

Persze még most is hitetlen vagy, biztosan találsz számos kifogást, ami megnyugtat téged, hogy jól csinálod. Én csupán annyit szeretnék, ha egy gondolat tábort verne az agyad egyik mély zugában, és egyszer, ha szükséged lesz rá, akkor felszínre törne.

A XXI. században talpon maradni sokkal nehezebb, mint eddig bármikor, főleg hazánkban. Ezt te is érzed. De ne add fel, legyen erőd kipróbálni valami újat annak ellenére is, hogy lehet, hogy már többször tapasztaltad, hogy nem lett jobb: elemtél tréningre: nem hatott, elolvastad a téma könyveit: hasztalanul. Rávetted megad egy tanácsadó bevonására, de csak több munkát, és pénzkidobást jelentett (itt megragadom a lehetőséget, hogy a pozitív csalódásokra is felhívjam a figyelmet, hiszen aki igazán elhivatott a szakmájában, ott nem tudsz mellé lőni, és igazi segítséget jelent). Gondold végig: lehet, hogy nem a tréninggel, könyvvel, tanácsadóval, coachcsal, stb. volt a gond, hanem még te nem álltál készen arra, hogy befogadd.

Céget vezetni nem egy állandó dolog, folyamatos változás, alakulás, aminek része a vezető személyisége is.

Szólj hozzá!

Címkék: döntés változás innováció stratégia vezetés proaktivitás

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr904079072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása