Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

A XXI. század vezetőjének fogalomgyűjteménye 3.

2012.04.04. 08:22 Viki - Lehetőség Menedzser

Erőforrások

Az erőforrások olyan személyi vagy dologi eszközök, amelyeket korlátozott számban tudunk felhasználni, és azok a szervezet szempontjából költséggel járnak, hiszen ezek a termékekhez, szolgáltatásokhoz kapcsolódó legfontosabb tényezők. Vagyis a cég életében erőforrás a tőke, a gépek, és nem meglepő módon a munkatársak is. Ha szőrözni szeretnék, akkor magát az erőforrás szót is boncolgathatjuk, azaz az erőforrás az a dolog, ami segítségével olyan pluszhoz jutunk, amely a cégünket a piacon előbbre viszi, pozícióját megerősíti. Pl. ha egy játszóházat szeretnék üzemeltetni, akkor a játékok, és a gyerekekkel foglalkozó munkatársak lesznek, amelyek erőt adnak a játszóháznak.

Mikor használjam ezt a kifejezést?

Mindig. A cégvezető mindig tisztában van a szervezete erőforrásaival, és azzal is, hogy azokkal hogyan tud hatékonyan bánni. Az erőforrások tervezhetőek, kezelhetőek, és ellenőrizhetőek, ha erről nem feledkezel meg, akkor a fejlesztés, fejlődés, és haladás mögé tudod őket rendezni, ezáltal biztos alapot teremthetsz a céljaid elérésének.

Emberi erőforrás

Az emberi erőforrás egy olyan érték, ami mellett a cégvezető nem mehet el. Az emberi erőforrás legfontosabb tulajdonságai komolyan meghatározzák azt, hogy a szervezet milyen úton képes haladni. Ezen erőforrás elvileg sosem fogy el (újratermelődik, fejleszthető, pótolható), sajnálatos módon még nem raktározható (folyamatosan és egyenletesen terhelhető), innovatív (képes megújulni, motiválható, ötletei vannak), képes arra, hogy döntéseket hozzon (ezzel befolyásolni képes teljesítményét), nem tulajdona a szervezetnek (bár hosszú időn keresztül szerepel az erőforrások között, mégsem veszed leltárba).

Mikor használjam ezt a kifejezést?

Gondolj erre akkor, amikor valamilyen akadállyal nézel szembe, és használd ki a benne rejlő lehetőségeket. Hadd ötleteljenek, mondják el a véleményüket, javaslataikat. Engedd, hogy ők is segítsenek a szervezetet tovább vinni innovációval, segíthetnek az optimalizációban, egymás motivációjában.

Pénzügyi erőforrás

A pénzügyi erőforrás az a bázis, amiből pl. meg tudod finanszírozni az emberi erőforrásodat. Ilyen erőforrás a tőke, vagy a pénztár a cégedben, illetve a bankszámlád. Az emberi erőforráshoz hasonlóan ez is tervezhető, követhető.

Mikor használjam ezt a kifejezést?

Ha hagyományos vezető vagy, akkor a fejedben a pénz az igazi érték, így akkor használd ezt a fogalmat, ha arról kell döntened, hogy most megfinanszírozd—e a nyaralásodat a cég pénzéből. Hiszen amit arra költenél, az a cég pénze, nem a tiéd. A tiéd akkor lesz, ha megkapod a fizetésedet, vagy kiveszed az osztalékodat. Egyéb esetekben az a cégé, így bánj vele nem személyes erőforrásodként, hanem a szervezet pénzügyi erőforrásaként.

Szólj hozzá!

Címkék: hatékonyság pénz humánerőforrás eszközök tőke erőforrás

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr34362592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása