Hozd lendületbe a vállalkozásodat

A Lehetőség Menedzsment blog a következő kérdéseket járja körbe: Milyen a 21. század hatékony vezetője a mikrovállalkozásokban? Milyen eszközökkel tehetjük hatékonyabbá vállalkozásunkat? Melyek a kkv szektor különlegességei? Van-e élet a cégeknek a válságban és azután?

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Címkék

21. (2) befektetés (1) befektető (1) bevétel (2) bizalom (1) boldogság (1) cég (12) cégem (1) cégvezetés (4) cégvezető (2) cél (5) célkitűzés (8) csapat (2) csőd (2) delegálás (1) döntés (17) elemzés (10) előrejutás (2) elvárás (1) érdektelenség (1) erőforrás (5) érték (2) értékelés (11) eszköz (30) eszközök (2) fejlesztés (3) fejlődés (16) feladat (1) felelősség (7) fogalomgyűjtemény (1) folyamat (11) gazdálkodás (3) gondolat (5) hatékonyság (8) hit (1) hitel (2) honlap (2) hozzáállás (11) humánerőforrás (8) idő (2) információ (6) ingyen (1) innováció (13) jövő (13) jövőkép (3) készségek (5) kiadás (1) kiút (1) kivárás (1) kkv (1) kockázati (1) kölcsön (1) koncepció (2) konkurencia (2) különlegesség (1) lehetőség (22) lelkesedés (1) lépés (2) lista (1) magánélet (1) malév (1) marketing (1) megfontoltság (3) megoldás (2) megtakarítás (2) menedzsment (3) módszer (2) motiváció (4) múlt (2) munkatárs (1) munkatársak (12) munkavállalók (1) nap (1) nehézség (4) nehézsége (1) nehézségek (3) nézet (1) nyílt (1) objektivitás (4) ok (1) online (1) ötlet (11) pályázat (9) pénz (2) piac (4) piacelemzés (1) proaktivitás (1) probléma (2) problémák (5) projekt (1) prosperitás (1) recept (2) rendszer (9) segítség (12) siker (7) stratégia (18) szabadulás (1) század (2) szemlélet (30) szerencse (1) szervezet (7) szolgáltatás (1) támogatás (2) tanács (2) tanácsadás (2) tanulás (3) tanulság (1) tapasztalat (7) termék (1) terv (12) tervek (1) tervezés (28) teszt (2) tőke (2) tudás (6) tudatosság (15) tulajdonosi (1) üzlet (12) üzleti (6) válság (4) változás (6) vélemény (1) verseny (2) versenyképesség (4) versenytársak (1) vezetés (3) vezető (26) visszajelzés (11) vita (1) vízió (3)

A XXI. század vezetőjének fogalomgyűjteménye 1.

2012.03.19. 07:40 Viki - Lehetőség Menedzser

Már sok szó esett arról, hogy hogyan tud a vezető jobban működni, most pedig jöjjön egy kis eszköz hozzá. Elkészítettem számotokra a XXI. század vezetőjének fogalomgyűjteményét, amelyet, ha elkezdtek tudatosan használni a mindennapi munkátok során, akkor biztos vagyok abban, hogy a fejlődést, változást ti is érezni fogjátok, és bízom benne, hogy nem csak a kommunikációtok, hanem a szemléletetek is alakulni fog ez által.

A szavak, kifejezések minden esetben kapnak magyarázatot, és ajánlást is arra nézve, hogy milyen szavak helyett használjátok, vagy éppen mikor jusson eszetekbe az adott szó, hogy utána annak megfelelően megelőzhessétek vele a pillanatot.

A XXI. század vezetőjének fogalomgyűjteménye ugyan az én fejemből pattant ki, de akarva, akaratlanul lehet, hogy olyan megfogalmazásokat is használni fogok, amelyek ismerősek lehetnek számotokra. Ebben az esetben kérlek, ne vádoljatok semmivel sem, igyekszem egy ültő helyemben sorra venni, és megfogalmazni a fejemben lévő gondolatokat, amelyeknek biztosan van szakirodalmi alapja.

Persze nem egyszerre fogom közzétenni a gyűjteményt, egyrészt azért, mert túl terjedelmes lenne, másrészt azért, mert így ti is jobban megemészthetitek.

Lehetőség

A lehetőség azon szituáció, helyzet a cégvezető életében, amelyet kihasználva a szervezete az adott nyugalmi pontjából kimozdul. Az, hogy ez a lehetőség pozitív, vagy negatív helyzetet eredményez sok tényezőtől függ, viszont lehet előzetesen értékelni, nyomon lehet követni, majd vissza is lehet tekinteni rá.

Mikor használjam ezt a kifejezést?

Abban az esetben, ha úgy érzed, hogy problémával, krízissel szembesülsz, vagy nehézséget érzel magad előtt. Ha ezek helyett a lehetőség szót használod, biztos vagyok benne, hogy olyan dolgot is észreveszel majd a szituációban, ami felett elsiklottál volna, hiszen a problémát, nehézséget az ember gyorsan le akarja tudni, ellenben a lehetőséget lehet ízlelgetni, forgatni, megnézni belülről, kívülről, így átláthatóbb, teljesebb és összetettebb a lehetőséghez fűződő viszonyunk.

Fejlesztés

A fejlesztés valamilyen dolog jobbá tétele, ami nem feltétlenül jelent alapvetően hibát. A fejlesztés egy folyamatos tevékenység, amivel a cégvezető tud változtatni a szervezete hatékonyságán, tud reagálni, vagy éppen felkészülni a környezetére.

Mikor használjam ezt a kifejezést?

Én akkor használom, ha olyan szavak terjengnek a levegőben, mint hiba, már megint nem készült el, elakadt, fennakadt. Ne használd ezeket a szavakat egyfolytában. Mindenki hibázik, ez természetes. Tekints a hibákra úgy, mint bójákra, amelyek segítik kijelölni a fejlesztés irányát!

Munkatárs

Cégvezetőként fontos, hogy embereidet munkatársként kezeld, azaz tudd, hogy munkatársaidnak is vannak ambíciói, motivációi, érzései, és szükségletei, amelyek meghatározzák az ő munkáját, és sok esetben segíthetik a tiedet. A munkatárs éppen ezért az a segítőd, akinek te delegálhatod a feladatokat, és ő legjobb tudása szerint, ha minden feltétel adott, akkor a rábízott feladatot maradéktalanul ellátja, magas minőséggel, hogy a szervezet előre menjen.

Mikor használjam ezt a kifejezést?

A beosztott megnevezés helyett, például, amikor bemutatod valakinek, hidd el, nem is sejted, mennyi plusz adhat, ha emberként kezeled.

Szólj hozzá!

Címkék: hatékonyság fejlődés eszköz lehetőség munkatársak tudatosság cégvezető vezető szemlélet fogalomgyűjtemény

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetosegmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr524325138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása